Category Archives: rasa hati

PetunjukMu…

Standard

Sangat sibuk dengan urusan dunia. Sindrom ‘runaway’ datang lagi. Saya ingin lari menyembunyikan diri. Jelas betapa penakutnya saya untuk menghadapi cabaran yang mendatang.

Nak nangis. Dah nangis. Menangis.

Ya Allah… berikanlah kami petunjukMu…

A006

Tunjukilah kami jalan yang lurus.

A007

Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

Al Fatihah. Ayat 6-7.

Advertisements

i write when….

Standard

i feel depressed

stress!

happy!!

annoyed ūüė¶

ever i want to…

whatever the reason is, i will feel relieved after I wrote something. 

I don’t have a life partner to share feeling, thoughts, or even fighting.

I will share those thing with my notebook besides praying to Allah.

At least people won’t feel bored listening to my craps. If you read this, don’t blame me :p

Well… I am not perfect. I am a woman with full of weakness. I keep on repeating the same mistakes. I not a good leader or even as a normal person. Sometimes, I feel useless especially when I can’t fulfill other’s expectation. I always do my best to make other people happy but when it is not working, they will forget what we did best and always remember the worst.

It is OK. It is all right. I am cool. Or maybe too cool? 

For me, if the thing is meant for me, it will be mine and if not… no matter how hard I fight for it, it won’t be mine. But at least I did my best to get it.

Things happen for a reason and because of that I won’t regret for whatever happened or will happen to me. Allah knows the BEST.¬†

With that…. please don’t judge me for my FAILURE.¬†

I should find ways to please Allah instead of thinking what other people think about me and how to please them. I believe, if we got Allah’s blessing, our life will be great. Insya Allah….

~wish Allah choose me as one of the Syuhada…~¬†

 

kalau boleh….

Standard

+ saya nak berenti daripada keje yang saya buat skrg. Rasa nak buat keje yang lebih “outdoor”. Giler tertekan¬†saya¬†dok dalam opis mendengar suara2 yang menyesakkan telinga… Atau aku harus ke hutan, belok ke pantai??¬†

+ saya nak round the world in 80 weeks… 80 days kejap sangat.. 80 months lama laa plak… 80 years?? tak logik..¬†ūüėÄ Tapi, nak gi pusing2 dalam M’sia pun tak dapat2 lagi… adoiiiyaii…

+ saya nak jumpa Encik Betul saya dan seterusnya mempunyai keluarga sendiri.. Tapi, saya sudah semakin patah hati… Lelaki2 yang saya jumpa skrg ni samada sudah berkahwin, sudah bertunang, sudah mempunya kekasih hati, tidak mempunyai rasa yang sama atau pun tidak suka sama saya… jadi.. perlukan saya ada “back up plan”? Tapi, saya lebih kepada “spontaneous” drp “planner”… jadi… jadilah apa nak jadi…

+ saya nak kembali ke zaman kanak2 saya… saya benci jadik dewasa! Banyak¬†perkara nak difikirkan. Banyak¬†benda perlu diadakan. Banyak hutang yang nak dilangsaikan. Banyak perasaan yang harus dipendamkan. Dan semua itu saya harus lakukan sendirian….

+ saya nak tido..tido..tido..tido..dan tido. Supaya saya boleh terus bermimpi……….

 

di mana bahagia itu…

Standard

februari.. mac..april…mei.. jun… JUN? Dah bulan Jun? Giler pantas masa berlalu, dah setengah tahun 2010 hilang macam¬†tu jerr… Azam tahun nih pulak¬†masih belum menampakkan tanda2 yang positif yang ianya akan berjaya. Owwhh.. nehi!

mengenangkan masa yang begitu berlian, buat aku berfikir. hmm… bagaimana caranya untuk mem’variety bucket’kan life aku yang selalunya ‘original’ ini…

buat¬†kerja yang sama saban hari, duduk mengadap komputer, bersembang, dibebel, dijerkah¬†sepanjang 8 ke 9 jam sehari bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan. Walaupun setiap hujung bulan dapat gaji, boleh¬†bayanr hutang2 dunia..¬†beli benda2 yang dulu tak pernah fikir boleh beli dengan duit sendiri,¬†menikmati nikmat2 dunia… tapi,¬†¬†gembirakah hati?

kita kena tetapkan ‘nawaitu’ supaya apa yang kita buat itu bertepatan dengan niat tersebut. Contoh : nawaitu utama aku keje di sini sbb nak dapat langganan percuma. Hasilnya : memang dapat tapi diiringi dengan perkara2 lain yang tak berapa ‘best’. Yer… sebagai pekerja yang bededikasi, aku terima cabaran itu. Redah dan tadah¬†jerr laa…¬†Bukan senang nak senang kan…

Apa yang aku cuba bagitahu pada diri aku di sini ialah, bahagia itu harus dicari…¬†bukan hanya ditunggu. Dan¬†aku masih mencari.. juga dalam masa yang sama, tetap menunggu….. ūüėÄ

~still waiting~

saya rindukan…

Standard

1.¬†sekolah tadika saya… dan¬†pokok2 jambu di sekolah tadika itu

2. kawan2 di sekolah tadika saya yang hilang entah ke mana….

3. kehidupan di restoren sri benteng yg sungguh mengujakan…

4. rumah uwan kat panchang hill…

5. naik perahu masa banjir… dan melihat lintah2 bergayutan di perahu itu..

6. pegi memancing ikan lampan ngan ayah..

7. main masak2 ngan kazens.. masak kek pasir? pernah makan? sesuai dgn ungkapan “o… jadik¬†ko nak¬†masukkan pasir dlm periuk nasik aku!!!”

8. surau tempat mengaji kat kubur dan pokok2 jambu di situ yg sungguh sedap buahnyer.. tahu tak kenapa? hehe…

9. sawah padi yang sekangkang kera itu…

10. main sorok2… dulu senang jer nak menyorok kat mana2 pun…

11. arwah atuk hamzah ngan atuk jalil… ūüė¶

rindu-serindu-rindunyerrr….

Perjalanan ini…

Standard

Semakin hari

Semakin jauh

Perjalanan hidup ini

Tapi aku

Masih lagi

Terkapai-kapai

Mencari diri

30 tahun lamanya

Aku menyedut oksigen

dan mengeluarkan karbon dioksida

di bumi ini

Namun

aku masih mencari

di mana hentinya

perjalanan yang tidak pasti ini

sebelum noktah nyawaku

titik di situ….